Teeleipä on monen suomalaisen rakastama herkkuleipä, jota tulee leivottua silloin kun kaipaa jotain hyvää kahvin tai teen kanssa nautittavaksi. Koska resepti on helppo ja nopea toteuttaa, on se monen luottoresepti etenkin silloin kun leipä alkaa olla lopussa ja kaipaa jotakin nopeaa syötävää. Koska teeleipää tulee valmistettua niin usein, on siitä kehittynyt jo lukuisia variaatioita, kuten juustoteeleipä. Tässä artikkelissa paljastamme sinulle, miten teet juustoisen version perinteisellä reseptillä.
Juustoteeleipä saa makunsa juustosta
Perinteinen teeleivän resepti on kaikille varmasti tuttu. Tässä kerromme kuitenkin juustoisen leivän reseptin. Sekoita ensin kaksi desiä maitoa, kananmuna, 50 grammaa voisulaa ja 100 grammaa juustoraastetta keskenään suurehkossa kulhossa. Lisää kuivat aineet, eli neljä desiä vehnäjauhoja, pari teelusikallista leivinjauhetta ja ripaus suolaa. Sekoita pikaisesti tasaiseksi taikinaksi.
Taikina levitetään pellille joko kokonaisena pellillisenä tai pienempinä leipinä omasta mausta riippuen. Tämän jälkeen leipiä paistetaan 225 asteisessa uunissa noin 12 minuuttia. Vaihtamalla juustoraasteen merkkiä ja makua, voit loihtia leivistä eri makuisia. Juusto tekee näistä leivistä herkullisia, joten kannattaa ottaa suunnaksi juustola jos etsit teeleipiin jotakin uutta ja herkullista juustoa.
Teeleipien muunnoksia
Teeleivistä saa loihdittua myös eksoottisempia herkkuja reseptiä muuntelemalla. Kreikkalaisen version reseptistä saa, kun lisää jauhojen joukkoon lusikallisen oreganoa. Lopussa teeleipien päälle painellaan vielä oliiviviipaleita. Nämä leivät maistuvat herkullisilta sellaisinaan tai voinokareen kera. Intialaisen version reseptistä saa sekoittamalla joukkoon lusikallisen juustokuminaa. Kannattaa kokeilla myös omia versioita, jos mielessä on jokin herkullinen lisä leipätaikinaan.