Siirry suoraan sisältöön

Marjainen juustokakku

Marjainen juustokakku tarjolla

Mitä mainioin juhlaherkku, joka syntyykin suhteellisen pienellä vaivalla, on marjainen juustokakku. Pienellä vaivalla siitä saa muunneltua vaikka minkälaisia makuja kuin myös erityisruokavalioonkin sopivia vaihtoehtoja. Ohjeita on olemassa pilvin pimein ja aina voi soveltaa myös itsekin. Aloittelijan on kuitenkin hyvä pidättäytyä ohjeessa, ellei ole jotain käsitystä siitä, kuinka ainekset toimivat yhteen. Liivatteen kanssa on helppo saavuttaa joko liian löysä tai liian kova kakku.

Marjainen juustokakku sulaa suussa

Marjainen juustokakkupiirakka on myös vaihtoehto, ellei halua kakunmuodossa tehdä herkkua tai ei vaikka omista sopivaa vuokaa. Paras vaihtoehto kakulle on irtopohjavuoka, josta se on helppo irrottaa hyytymisen jälkeen. Piirakkana saman voi tehdä vaikka korkealaitaiseen uunipeltiin tai -vuokaan. Vuoan kanssa on hyvä huomioida, että piirakka voi olla haasteellinen irrotettava. Apuna voi käyttää leivinpaperia, jolla vuoka on vuorattu piirakan alta.

Marjoja voi käyttää hyvin monipuolisesti maustamaan juustokakkua. Niitä voi laittaa koristeeksi kakun päälle, mutta sen lisäksi esimerkiksi mansikkasurvos tekee mukavan maun sitruunaiseen täytteeseen. Jos pitää hieman kirpeämmästä mausta eikä halua piilottaa marjan makua, kannattaa sokerin määrää harkita. Seosta voi hyvin maistella ennen liivatteen lisäämistä, jolloin tietää, mitä on saamassa aikaan.

Marjainen juustokakkupiirakka paistettuna versiona

Marjainen juustokakku syntyy paistamatta liivatteen avulla, mutta piirakan voi hyvin tehdä myös uunia käyttäen. Täytteeseen voi silloin laittaa kanamunaa, jotta se hyytyy paistettaessa kauniisti ja pysyy koossa herkuteltaessa. Helposti piirakasta ja kakustakin saa aikaan gluteenittoman vaihtamalla pohjaan tulevat keksit gluteenittomaan versioon. Paistettaessa piirakkaa kannattaa pohjaa esipaistaa hetki ennen täytteen lisäämistä. Näin saadaan estettyä pohjan vettyminen.

Samoin kuin marjainen juustokakku, on piirakkakin helposti muunneltavissa. Marjat voi sekoittaa täytteen sekaan, soseuttaa tai asetella ne piirakan päälle ennen tai jopa vasta jälkeen paistamisen. Piirakan jo kypsyttyä ja hieman jäähdyttyä, on kiva lisä ripotella siihen vaikka tomusokeria tuomaan lisää makua.

Vedonlyöntiä leivonnan ohessa

Sillä aikaa kun kakku hyytyy tai piirakka paistuu, voi viihdyttää itseään ja ottaa kohteeksi urheiluvedonlyönti. Nopeampi kasinolla on todella hyvät puitteet siihen ja mainio mahdollisuus tienata hieman kakkurahoja takaisin päin. Ja koska juustokakun kustannukset eivät ole kovin korkeat, ties vaikka jäisi voiton puolelle. Jännitystä pelin lisäksi aiheuttaa joka kerta se, että kuinka kakku onnistuu. Oliko liivatetta tarpeeksi, pysyykö se koossa. Varsinkin aivan uutta ohjetta kokeiltaessa jännitys lisääntyy.

Ihana kesäinen herkku, mansikkajuustokakku maistuu monille syöjälle mansikan ollessa yksi suosituimmista marjoista. Kesällä siitä saa tehtyä melko näyttävänkin, kun saatavilla on tuoreet, kotimaiset marjat. Ne voi asetella pintaan kauniisiin asetelmiin, niistä voi vaikka leikata viipaleita ja pinnoittaa koko kakun kruunaten sen kiilteellä. Kiille pitää marjat paikoillaan ja tuo näyttävää kiiltoa kakun pintaan.

Marjainen juustokakku erilaisella keksipohjalla

Se, että tehdään juustokakku, ei tarkoita, että aina on käytettävä samoja keksejä pohjassa. Sinne voi hyvin murentaa vaikka eri makuisia Domino -keksejä, jolloin saadaan aikaan jotain hieman erilaista ja helpolla. Murentamiseen kannattaa käyttää apuna tehosekoitinta tai muuta välinettä, jotta saa muruseoksesta riittävän hienoa. Suklainen pohja sopii mukavasti esimerkiksi vadelman kanssa ja ne täydentävät toisiaan.

Vadelma kannattaa soseuttaa hyvin ja siivilöidä ennen täytteeseen lisäämistä. Näin vältytään nautiskelijoiden hampaiden väliin ikävästi piiloutuvilta vadelman siemeniltä. Koristeeksi voisi tehdä vaikka sulatetulla suklaalla muotoiltuja koristeita, jotka hyydytetään ensin leivinpaperilla ja varoen nostetaan kakun päälle.

Marjainen juustokakku on todella hyvä tarjoiluvinkki myös hienompaankin juhlaan, sillä niitä on helppo tehdä ja on mahdollista kuitenkin tehdä useita erilaisia vaihtoehtoja ja eri ruokavalioihin sopivia. Tuorejuustonkin valitsemalla toisin, onnistuu myös maidoton ja vegaani vaihtoehto näppärästi. Vegaanille tulee huomata vaihtaa myös liivate, sillä normaalihan on valmistettu eläinperäisistä aineksista. Näillä vinkeillä syntyy kivasti myös maistuva jälkiruoka aivan arjenkin keskelle tuomaan iloa.