Monien suomalaisten mielestä paras juusto, jonka Suomesta löytää, on juurikin juustoleipä. Se on perinteinen, alun perin vain Suomessa valmistettu herkku. Juustoleivän perinne on aikoinaan syntynyt Pohjanmaalla, Lapissa sekä Kainuussa. Nykyään juustoleipää tai juustoleipää muistuttavia tuotteita, serkkuja, voi tavata jopa Amerikassa asti. Amerikassa juustoleipää kutsutaan hauskasti nimellä suomalainen kitisevä juusto, viitaten tapaan, jolla tuore juustoleipä kuulostaa pureskeltaessa.
Paras juusto voidaan syödä monella eri tapaa
Juustoleipää syödään sekä kylmänä, että lämpimänä, ja sitä voidaan tarjoilla monella eri tapaa. Yleisimpänä vaihtoehtona on kylmän juustoleivän tarjoaminen kahvin kanssa. Naapurimaassamme Ruotsissa juustoleipää laitetaan kuuman kahvin sekaan, ja Ruotsissa tätä kutsutaankin kahvijuustoksi (”kaffeost”). Todella suosittu tarjoilutapa on leikata pyöreä juustoleipä timantinmuotoisiin, pitkiin paloihin, joita tarjoillaan joko tuoreiden hillojen, hillasoseen tai -hyytelön kera.
Juustoleipä on todella tärkeä osa Suomen ruokaperinnettä. Kuitenkin juuston nimi aiheuttaa eripuraa meidän suomalaisten keskuudessa – onko se juustoleipä, vai leipäjuusto? Juuston nimi vaihteleekin alueittain; Miettilän juustola on ehdottomasti sitä mieltä, että oikea nimi tälle herkulliselle narisevalle tuotteelle on juustoleipä. Juustoleivän valmistustapa ei eroa alueittain mitenkään, joten tästä herkusta voi huoletta käyttää kumpaa nimeä tahansa.
Miettilän Juustola tarjoaa Suomen parhaimmat juustoleivät
Ainoa tapa selvittää, onko väittämä totta, on tietenkin vierailla Miettilän Juustolassa, joka sijaitsee Sulkavan Rahkolassa. Tänä kesänä kannattaakin suunnata reissuun luonnonkauniin suomalaisen luonnon keskelle. Järvi- ja metsämaisemat ovat jylhiä ja tukevat omalta osaltaan suomalaisen perinneruoan lähtökohtia. Tuoretta juustoleipää saa ahmia mahan täyteen.