Siirry suoraan sisältöön

Perinteinen teeleipä maistuu voin kera

Lämmin, perinteinen teeleipä voin kera.

Perinteinen teeleipä valmistuu nopeasti sekä maistuu herkulliselta voisilmällä ja teen tai kahvin kanssa. Se sopii yhtä hyvin aamupalaksi kuin välipalaksi tai iltapalaksi. Teeleipäresepti on monelle tuttu jo koulun kotitaloustunneilta, joilla tätä herkkua myös opeteltiin leipomaan. Reseptiin käytettyjä raaka-aineita löytyy yleensä jokaiselta valmiiksi keittiön kaapeista. Ohjetta on helppo myös tuunata esimerkiksi juureksilla, siemenillä, porkkana- tai juustoraasteella. Teeleivät voi myös valmistaa gluteenittomana tai maidottomana.

Perinteinen teeleipä on helppo ja nopea leipoa

Ohje on helppo ja yksinkertainen. Tarvitset vain 4 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja, 2 tl leivinjauhetta, 1 tl sokeria, ½ tl suolaa, 50 g margariinia sekä 1½ dl kylmää maitoa. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Sekoita kuivat aineet keskenään, nypi margariini joukkoon, lisää maito ja sekoita varovasti puukauhalla. Taputtele taikinasta leivinpaperin päälle kaksi 1cm paksuista leipästä, jaa ne veitsellä neljään osaan ja pistele ne haarukalla. Paista ne noin 15 minuuttia sekä taita leipäset ja nauti lämpiminä.

Perinteisen teeleivän reseptiä voi muutella oman mielensä mukaan. Perusohjeesta osan jauhoista voi korvata vaikka kaurahiutaleilla tai grahamjauhoilla. Perustaikinaan voi halutessa lisätä noin ½-1 dl juustoraastetta, porkkanaa tai juureksia raastettuna tai esimerkiksi erilaisia siemeniä. Kun korvaat maidon vedellä, saat maidottomia ja vegaanisia teeleipiä. Leivo vaikkapa juustoteeleipä tekemällä taikina kaksin- tai kolminkertaisena niin herkkua riittää isommallekin porukalle.

Skonssit eli englantilaiset teeleivät

Englantilaiset teeleivät, scones eli skonssit tehdään samanlaisista raaka-aineista kuin meidän perinteiset teeleipämme. Suurimpana erona on, että skonssitaikina kaulitaan jauhotetulla pöydällä 2 cm paksuiseksi levyksi, josta otetaan noin halkaisijaltaan 5 cm kokoisella pyöreällä muotilla skonsseja. Skonssit voidellaan maidolla ja paistetaan 225 asteisessa uunissa 12-15 minuuttia. Ne syödään joko suolaisella tai makealla täytteellä. Ylimääräiset voi pakastaa, jotta tuoreus säilyy paremmin.

Avainsanat: