Siirry suoraan sisältöön

Sulatejuustot leivän päälle ja monipuoliseen ruuanlaittoon

Sulatejuustot kattavat nykyisin monia erilaisia makuja

Sulatejuustot ovat juustovalmisteita, jotka on valmistettu usein monista erilaisista juustoista. Pehmeämmät versiot sopivat hyvin leivän päälle levitettäväksi. Kovempia laatuja voi puolestaan käyttää hyvin ruuanlaitossa. Jotkut tuotteet myydään valmiiksi viipaloituina, jolloin ne on helppo lisätä esimerkiksi hampurilaisen väliin. Sulatejuusto on tahmea juusto, joten viipaleet myydään lähes poikkeuksetta yksittäispakattuina. Ne sopivat siis erittäin hyvin myös matkaevääksi tapauksissa, joissa ei haluta kasata voileipiä valmiiksi ennen reissuun lähtemistä.

Sulatejuustot tuovat monenlaista makua ruokiin

Sulatejuustoihin on saatettu usein lisätä erilaisia makuja, kuten pippuria tai yrttejä. Erilaisia variaatioita löytyy kymmenittäin. Osa sulatejuustoista sisältää paloja lihasta, kalasta tai katkaravuista. Näitä sulatejuustoja on helppo käyttää esimerkiksi nopeiden keittojen tekemiseen. Listaamme alla erilaisia tapoja käyttää sulatejuustoja ruuanlaitossa.

  • Cheddarsulatejuusto maustaa herkulliset hampurilaiset
  • Kylmäsavuporosulatejuustosta valmistuu herkullinen ja kermainen keitto
  • Maustamaton sulatejuusto lisää kermaisuutta ja täyteläisyyttä keittoihin ja kastikkeisiin

Parhaat juustot syntyvät tuoreista raaka-aineista

Juustola on paikka, jossa maito jatkojalostetaan erilaisiksi juustoiksi juustoleivästä sulatejuustoihin. Juustoleipä on suomalainen perinneherkku, jonka ruskeat pilkut ovat seurausta juuston paistamisesta. Vaikka se kuuluukin tuorejuustoihin, on se erikoisuus tuorejuustojen joukossa. Normaalisti tuorejuusto on pehmeää ja levittyvää, kun taas juustoleipä on kiinteää ja narskuu hampaissa kylmänä syötäessä. Sen pääraaka-aine on tuore, käsittelemätön kotimainen lehmänmaito.

Tuorejuuston kaltaiset juustot ovat yleisiä tuotteita juustoloissa niiden lyhyen kypsytysajan vuoksi. Kovia juustoja kypsytetään kuukausia ja ne vaativat runsaasti säilytystilaa, mutta pehmeät juustot saadaan juustolasta kuluttajalle nopeassa tahdissa. Pehmeät juustot sopivat monenlaiseen ruuanlaittoon ja suosimalla kotimaista tuotantoa saat nauttia suomalaisista mauista jatkossakin. Esimerkiksi juustoleipä on lähes puhtaasti kotimainen ruoka, sillä Suomen lisäksi sitä valmistetaan ainoastaan Ruotsin Tornionlaaksossa, jossa se tunnetaan kahvijuuston nimellä. Miettilän Juustola on valmistanut tätä perinneherkkua vuodesta 1994.

Sulatejuustot ovat äärimmäisen tasalaatuisia

Kun reikiä sisältävissä juustoissa voi olla isojakin eroja viipaleiden välillä, ovat sulatejuustot aina tasalaatuisia. Tämä johtuu niiden valmistustavasta. Ensin juustot kuumennetaan, jonka jälkeen niihin lisätään emulgointiainetta ja todennäköisesti myös muita ainesosia, kuten maitoa tai vettä. Myös makuaineita saatetaan lisätä ja yhden sulatejuustomerkin alta voi löytyä useita eri makuja, joita yhdistää sama perusmassa. Tasalaatuisuus tekee sulatejuustoista ihanteellisia ruuanlaittoon, sillä ne sulavat esimerkiksi kastikkeeseen erinomaisesti ilman kokkareita. Emulgointiaineen ansiosta juuston rasvat eivät erotu kuumennettaessa, vaan tuloksena on täyteläisen kermainen lopputulos.

Sulatejuustojen käytössä vain mielikuvitus on rajana. Ne sopivat sellaisenaan naposteltaviksi, keitoiksi, leivänpäällisiksi ja kastikkeiksi. Myös esimerkiksi perinteinen makaronilaatikko saa aivan uudenlaista täyteläisyyttä kun lisäät sen joukkoon sulatejuustoa. Sulatejuustoja myydään myös tuubissa, jolloin ne on helppo ottaa mukaan matkaevääksi ja ne muodostavat oivan makuparin suolakeksien tai ruisnappien kanssa. Lämmitettäessä kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että nimensä mukaisesti sulatejuusto sulaa äärimmäisen nopeasti.